PROJEKTUJĘ WNĘTRZEProjektowanie kuchni: 8 błędów, których lepiej się wystrzegać - Pracowania architektury krajobrazu i wnętrz ABEGOR

21 września 2020

Projektowanie kuchni: 8 błędów, których lepiej się wystrzegać

Serce domu. Miejsce wspólnego celebrowania codziennych posiłków. Pomieszczenie, gdzie można rodzinnie spędzić całe popołudnie. Kuchnia jednoczy domowników, a wiele osób uwielbia w niej przebywać. Nie bez powodu mawia się, że najlepsze imprezy odbywają właśnie w kuchni! Jednak to, czy rzeczywiście tak się stanie, zależy m.in. od przestrzegania zasad kuchennej ergonomii przy projektowaniu. Jesteś na etapie kreowania tego pomieszczenia lub rearanżujesz je? Zobacz więc, czego lepiej NIE robić!

Działanie bez planu

Ten punkt dotyczy praktycznie każdego pomieszczenia. W kontekście wnętrz kuchennych może jednak znacząco zaważyć na ich funkcjonalności. Zorganizowana naprędce kuchnia będzie najprawdopodobniej bardzo niewygodna w użytkowaniu.

Projektowanie warto zacząć już na etapie, gdy deweloper realizuje inwestycję budowlaną. Kiedy masz kupione mieszkanie, zdecyduj, w którym miejscu ma być kuchnia. Rozważ, czy chcesz otwierać ją na salon, czy też uczynić osobnym pomieszczeniem. W przypadku gdy stawiasz dom, zastanów się także nad usytuowaniem tego pomieszczenia względem stron świata. Raczej nie chcesz dusić się w nasłonecznionym pomieszczeniu, stojąc przy nagrzanej kuchence, prawda? Dlatego kuchni lepiej nie planować od południowej strony.

Pamiętaj również o rozpisaniu budżetu. Trudno bowiem sensownie projektować jakiekolwiek wnętrze, nie wiedząc, ile pieniędzy ma się do dyspozycji.

Brak przemyślanego podziału na strefy

Kolejny błąd, który może kosztować Cię sporo nerwów. Wyobraź sobie, że przygotowujesz świąteczny obiad dla rodziny. Wyjmujesz potrzebne składniki z lodówki, ale… nie masz ich gdzie odłożyć, bo blat obok jest już zastawiony garnkami i kubkami. Chcesz umyć warzywa, ale od zlewu do najbliższego wolnego blatu musisz iść przez całą kuchnię. Kapiesz zatem całkiem sporo na podłogę, przenosząc wszystko. Chwilę później, spiesząc się, aby zmniejszyć ogień pod patelnią, zaczynasz się ślizgać na mokrych płytkach… Czas leci, a Ty wciąż miotasz się chaotycznie po kuchni. Koszmar, prawda?

Aby tego uniknąć, zawczasu zadbaj o podział strefowy. Uwzględnij w nim następujące przestrzenie:

  • przechowywania i gromadzenia zapasów: naczyń, potrzebnych składników suchych i sypkich, a także tych, wymagających chłodzenia,
  • zmywania i obróbki czystej (pojemny, dopasowany do wielkości kuchni zlewozmywak z suszakami oraz blat pomocniczy),
  • przygotowywania posiłków – zasadnicza przestrzeń, w której znaczenie mają dopasowane blaty robocze i ergonomiczne szuflady, pozwalające łatwo sięgnąć po niezbędne narzędzia,
  • gotowania (obróbki cieplnej).

Warto pamiętać o zasadzie trójkąta roboczego, czyli zachowaniu optymalnych odległości pomiędzy zlewem, kuchenką a lodówką. To, jakie one dokładnie powinny być, zależy od układu całej zabudowy (L, U, G lub wzdłuż jednej ściany). Przy podziale strefowym warto zasięgnąć porady architekta wnętrz, aby jak najlepiej dostosować do siebie dostępną przestrzeń.

Estetyka, czyli styl aranżacji kuchennej

Marzy Ci się kuchnia w sielskim, rustykalnym stylu? Jednocześnie lubisz surowe, postindustrialne klimaty: cynowe naczynia i proste, metalowe okapy? Każde z tych rozwiązań może być dobre, ale… nie w połączeniu. Mieszanie stylów to często stąpanie po cienkim lodzie. Oczywiście da się „przemycić” elementy z jednego nurtu i sprytnie wpleść je w aranżację kuchni w zupełnie innym stylu. Trzeba jednak wiedzieć, jak to zrobić, by efekt był zachwycający, a nie opłakany. Dlatego, jeśli chcesz aranżować samodzielnie, bezpieczniej będzie trzymać się jednego, określonego nurtu.

Związana z tym kwestia to spójność stylów – zwłaszcza gdy mówimy o kuchni otwartej, łączonej z salonem i częścią jadalnianą. Tutaj szczególnie ważne jest to, aby meble kuchenne ładnie komponowały się z aranżacją strefy wypoczynkowej. Retro kuchnia, loftowa jadalnia i angielski salon? Nie, nie i jeszcze raz nie…

Ergonomia a źle poprowadzona instalacja

Nietrudno się domyślić, że te dwa pojęcia nie idą ze sobą w parze. W kuchennej ergonomii chodzi o to, aby dążyć do ułatwienia sobie pracy i zminimalizować szanse na to, że coś pójdzie nie tak. Dlatego o kwestii podłączenia urządzeń do prądu również opłaca się pomyśleć już przy projektowaniu kuchni.

Pierwsza zasada brzmi: poprowadź instalację elektryczną nad rurami z wodą. W przeciwnym razie na wypadek awarii będziesz mieć zalane przewody i (być może) zniszczony sprzęt. Ponadto ryzykujesz własne zdrowie, bo ratując sytuację, możesz zostać porażony/porażona prądem.

Druga kwestia to zaplanowanie odpowiedniej liczby gniazdek i właściwe ich rozmieszczenie. Często bierze się tu pod uwagę spore gabarytowo sprzęty, takie jak lodówka i zmywarka. Nie zapomnij jednak i o mniejszym sprzęcie AGD! Policz, ile sztuk takich urządzeń będziesz mieć w kuchni. Chyba nie chcesz co chwilę wyciągać przewodu z gniazdka i zastanawiać się, jak dosięgnąć wtyczką od tostera do kontaktu, do którego akurat wpięty jest czajnik – prawda?

Układ sprzętów a komfort użytkowania (i nie tylko)

Kolejna sprawa, która niekiedy umyka klientom przy aranżacji wnętrza kuchni, to układ wyposażenia. Efekty? Lodówka, którą ciężko otworzyć, bo drzwi kolidują z parapetem. Ekspres do kawy, ciągle narażony na działanie z zewnątrz pary wodnej, wydostającej się ze zmywarki lub z czajnika. Przewód od tostera, niebezpiecznie dyndający w pobliżu palników kuchenki. I konieczność wspinania się na palce, aby umieścić w mikrofalówce talerz z potrawą do odgrzania… Da się tego wszystkiego uniknąć, starannie rozplanowując rozmieszczenie wszystkich urządzeń. Pozwoli to usprawnić kuchenne prace, a jednocześnie wyeliminuje ryzyko przypadkowego uszkodzenia sprzętu.

Projektowanie kuchni a oszczędność na materiałach

Nikt nie chce niepotrzebnie wydawać pieniędzy – to zrozumiałe. Jest więc sens w tym, aby dobrze przemyśleć budżet i nie generować niepotrzebnych kosztów. Jednak lepiej nie próbować oszczędzać na jakości wyposażenia. Dlaczego? Bo prędzej czy później i tak okaże się, że „co tanie, to drogie”. Podczas aranżacji kuchni na pewno nie warto rezygnować z:

  • solidnych blatów, które wytrzymają lata krojenia, siekania, ubijania kotletów i tym podobnych prac,
  • łatwo zmywalnej, wytrzymałej podłogi,
  • funkcjonalnych systemów meblowych (np. typu cargo), wpływających na ergonomię pracy i ułatwiających zachowanie porządku,
  • wysokiej jakości sprzętu, który posłuży przez długie miesiące,
  • odpornych na zmywanie okładzin lub farb ściennych.

Wychodzimy z założenia, że lepiej z góry zainwestować nieco więcej, niż za kilkanaście miesięcy znów przeprowadzać remont – bo podłoga jest zniszczona, ściany zachlapane, a blaty nie dają się domyć.

Źle zaplanowana strefa przechowywania

Wróćmy jeszcze na chwilę do podziału strefowego kuchni. Wyznaczenie samych stref to jedno. Tymczasem nie bez znaczenia jest też aranżacja każdej z nich. Część pomieszczenia przeznaczona na przechowywanie powinna być szczególnie dopracowana. Aby nie musieć opróżniać połowy szafki celem dostania się do jednego garnka, trzeba zaplanować układ mebli i rozmieszczenie w nich wszystkich rzeczy. Warto pomyśleć o meblach na wymiar. Rozwiązanie takie pozwoli także uniknąć:

  • marnowania dostępnej przestrzeni,
  • kłopotów z sięganiem do talerzy albo garnków, umieszczonych zbyt wysoko,
  • niepotrzebnego schylania się po akcesoria, które powinny być w zasięgu rąk – łatwo dostępne,
  • tracenia czasu na poszukiwanie konkretnego naczynia.

Niezastąpione są tu nowoczesne systemy kuchenne, pozwalające w prosty sposób dojrzeć całą zawartość szafki bądź szuflady. Jest to użyteczne zwłaszcza w przypadku mebli narożnych. Obrotowy kosz pozwoli bez problemu sięgnąć po to, co akurat jest w głębi szafki.

Niedoświetlone, za niskie blaty…

Ostatnia kwestia, na którą chcemy Ci zwrócić uwagę, to przestrzenie robocze w kuchni. Jeżeli spędzasz naprawdę dużo czasu, przygotowując posiłki dla rodziny – wiesz, jak bywa to męczące. Po co zatem jeszcze utrudniać sobie pracę źle dobraną wysokością blatu czy niewłaściwym jego oświetleniem? Warto pamiętać, że prawidłowa wysokość roboczych blatów jest inna niż wysokość stołu, przy którym jada się posiłki. Musi ona być dostosowana do wzrostu. Przykładowo, dla osoby o wzroście 1,70 m blat powinien być umiejscowiony na wysokości około 90 cm. Wszystko oczywiście zależy również od charakteru wykonywanych prac, dlatego dobrze jest mieć kilka blatów na różnej wysokości.

I wreszcie – oświetlenie. To ważny punkt w projektowaniu kuchni! Nie zakładaj, że wystarczy Ci lampa sufitowa. Powierzchnie, na których będziesz kroić, siekać i przyprawiać, lepiej jest dodatkowo doświetlić za pomocą zamontowanych pod wiszącymi szafkami listew LED albo świetlówek. Przyda się to zwłaszcza w jesienne, długie wieczory, gdy zechcesz przygotować sobie pożywną kolację, a za oknem już ciemno. Barwę światła dostosuj do swoich preferencji. My polecamy raczej ciepłe oświetlenie.

Nowoczesna kuchnia może być przytulnym, przyjaznym miejscem, sprzyjającym rodzinnemu gotowaniu i wzmacnianiu więzi. Aby tak się stało, a wspólne pichcenie nie skończyło się trącaniem łokciami i niewygodnym lawirowaniem między sobą, warto dopracować jej aranżację. Dostosowanie pomieszczenia do potrzeb domowników to klucz do stworzenia ergonomicznej, funkcjonalnej kuchni. A w razie potrzeby, zawsze możesz skorzystać ze wsparcia architekta wnętrz. Jesteśmy do usług!

projektowanie kuchni

projektowanie kuchni

projektowanie kuchni

https://abegor.pl/wp-content/uploads/2019/04/logo-abegor-black.png

O Pracowni ABEGOR

Jesteśmy Zespołem kreatywnych architektów krajobrazu, projektantów wnętrz i designerów. Oddajemy się pasji tworzenia, zarażających każdego dnia nowymi pomysłami i optymizmem. Pozwól, że zarazimy również Ciebie.

Pracowania architektury krajobrazu i wnętrz ABEGOR | Realizacja: MobileTry

Korzystając ze Strony internetowej wyrażają Państwo zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych na zasadach określonych w naszej Polityce prywatności. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.